زمان مطالعه: ۷ دقیقه
خواب یک عمل بسیار مهم برای بدن است. متاسفانه بسیاری از افراد حداقل هر چند وقت یک بار دچار اختلالات خواب میشوند. یکی از این اختلالات، بی خوابی است. بی خوابی میتواند آنقدر شدید باشد که فرد در کارهای روزانه خود دچار مشکل شود. برخی از افرادی که این مشکل را دارند، به دنبال قرص خواب آور قوی در حد بیهوشی میگردند تا بتوانند بر بی خوابی خود غلبه کنند. اگر جزو این افراد هستید، توصیه میکنیم در صورتی که به طور مکرر دچار اختلال در خواب میشوید (نمیتوانید بخوابید یا مدام بیدار میشوید) حتما به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که راه بهینه درمان بی خوابی شما بر اساس نوع و ریشه آن تشخیص داده میشود.
بدون عوارض و بدون نیاز به نسخه پزشک + مشاوره رایگان با دکتر داروساز
در این مقاله از مجله سلامت داروخانه دکتر خسروی به معرفی انواع قرص خواب آور قوی میپردازیم و درباره چند جنبه مهم آن صحبت میکنیم. با ما همراه باشید.
دلایل بی خوابی چیست؟
در هنگام ابتلا به مشکل بی خوابی ممکن است نتوانید به خواب بروید و یا بین خواب به طور مکرر بیدار شوید. قبل از این که به معرفی قرص خواب آور قوی در حد بیهوشی و جنبههای مختلف آن بپردازیم، خوب است به دلایل شایع این مشکل اشاره کنیم؛ دلایل متنوعی ممکن است به بی خوابی منجر شود از جمله:
- استرس و اضطراب
- محیط خواب نامناسب، مانند تختخوابی که راحت نباشد یا اتاق خوابی که بسیار روشن، پر سر و صدا، سرد یا گرم باشد
- فاکتورهای سبک زندگی، مانند بی خوابی ناشی از مسافرت بین نواحی زمانی (جت لگ)، مصرف الکل بالا یا مصرف کافئین در زمان نامناسب یا مقدار زیاد
- مشکلات مربوط به سلامت روان، مانند اسکیزوفرنی یا افسردگی
- بیماریهای جسمی، مانند مشکلات قلبی، اختلالات خواب دیگر یا دردهای مزمن
- مصرف برخی داروها، مانند بعضی از داروهای ضد افسردگی، ضد تشنج یا استروئیدی
انواع دارو و قرص خواب آور
انواع مختلفی از دارو و قرص خواب وجود دارد که میتوانند به افرادِ دچار مشکل، کمک کنند تا به خواب روند، مکررا بیدار نشوند و یا در هر دو حوزه بهبود ایجاد شود. به طور کلی میتوان این داروهای خواب را به دو دسته تقسیم کرد: تجویزی و بدون نسخه.
داروهای خواب آور قوی تجویزی
قرص های خواب تجویزی معمولا برای کوتاه مدت موثر هستند؛ اگر چه این دسته از داروها میتوانند ریسک عوارض جانبی، استفاده نادرست یا وابستگی داشته باشند.
به علاوه برخی از این داروها و قرص های خواب آور قوی در حد بیهوشی میتوانند با برخی مواد تداخل داشته باشند، از جمله بعضی از داروهای دیگر، نوشیدنی های الکلی و مکمل های ویتامین و مولتی ویتامین. از طرفی مصرف این داروها برای افرادی که بیماریهای دیگری مثل بیماریهای کلیوی یا کبدی دارند، میتواند مشکلاتی به همراه آورد. به همین دلیل قبل از مصرف این داروها (به خصوص داروهای تجویزی) حتما با پزشک مشورت کنید.
داروهای خواب آور قوی تجویزی شامل سه گروه دارو میشوند:
- داروهای ضد افسردگی
- بنزودیازپین ها
- داروهای غیر بنزودیازپینی (داروهای زِد)
با چند نام قرص خواب آور قوی در حد بیهوشی در زیر آشنا میشوید:
- دوکسپین
- فلورازپام
- آلپرازولام
- ترازودون
- زالپلون
- زولپیدم
داروهای خواب آور قوی بدون نسخه
دستهای از انواع بهترین قرص خواب آور قوی بدون نسخه و تجویز پزشک وجود دارد که قابل تهیه هستند که میتوانند برای شما موثر باشند، از جمله:
- داروهای حاوی آنتی هیستامین (که به عنوان ضد حساسیت استفاده میشوند)
- قرص ملاتونین (حاوی هورمون ملاتونین است؛ ملاتونین به هورمون خواب نیز شناخته شده و در بدن به طور طبیعی هم تولید میگردد)
- قرص های خواب آور گیاهی
داروها و قرص های خواب آور قوی گیاهی معمولا از خواص آرامبخش این گیاهان دارویی در ترکیبات خود بهره میبرند:
- گل ساعتی
- گیاه علف چای یا هوفاریقون
- بابونه
- بادرنجبویه
- والرین (سنبل الطیب)
- اسطوخودوس
- رازک
- گل گاو زبان
همچنین در برخی از این داروها بعضی از ویتامین ها و مواد معدنی را نیز میگنجانند، از جمله ویتامینهای گروه B مانند B1، B2، B12 و…، منیزیم و کلسیم، که این ترکیبات هم نقش مثبتی در رفع بیخوابی دارند.
قرص نوراگل یک نمونه از انواع بهترین قرص خواب آور گیاهی تولید شده توسط شرکت گل دارو است. این قرص حاوی ریشه سنبل الطیب و عصاره خشک برگ بادرنجبویه است و تاثیر آرامبخش و خواب آور دارد.
خرید اینترنتی قرص نوراگل از داروخانه دکتر خسروی
لازم به ذکر است که تاثیر داروهای خواب آور گیاهی و ملاتونین به اندازه قرص های خواب آور شیمیایی معرفی شده در بخش قبل نیست و این داروها اثر ملایمتری به همراه دارند. البته این دسته از داروها مزایای ویژه خود را دارند (مانند عوارض کمتر)؛ به خصوص اگر بخواهید قرص خواب آور بدون عوارض مصرف کنید، این دسته از خواب آورها انتخاب مناسبتری هستند (مگر این که پزشک دستور دیگری داده باشد).
عوارض قرص های خواب آور قوی
اگر به دنبال قرص خواب آور قوی بدون عوارض میگردید، ممکن است کارتان سخت باشد. به این دلیل که حتی اگر از داروهای گیاهی استفاده کنید، باز هم نمیتوان ۱۰۰ درصد تضمین کرد که هیچ عارضهای به وجود نمیآید. البته عوارض قرص های خواب آور قوی گیاهی میتواند به مراتب از عوارض داروهای تجویزی خفیف تر باشد یا در افراد کمتری اتفاق بیفتد (اگر چه در صورتی که مصرف داروها و قرص خواب آور قوی در حد بیهوشی را پزشک تجویز کرده است، بهتر است به دستور او عمل کنید مگر این که با مصرف آن عوارض شدیدی در شما بروز پیدا کند. در این صورت حتما پزشک خود را در اولین فرصت در جریان بگذارید.)
به طور کلی عوارض قرص های خواب آور قوی تجویزی مانند دسته داروهای بنزودیازپین، میتواند شامل سردرد، اضطراب، خشکی دهان، سرگیجه، عدم توانایی فکر کردن به صورت شفاف، گیجی و خواب آلودگی و یا مشکلاتی در تعادل باشد. این مشکلات ممکن است در اعمال روزمره فرد تاثیر گذار باشد. مثلا فرد در رانندگی، کار کردن یا کارهای ساده خانه ممکن است دچار مشکل شود. مثلا در موردی مانند رانندگی، بروز این عوارض بسیار خطرناک میشود.
از طرفی عوارض قرص های خواب آور قوی گیاهی میتواند شامل یبوست یا اسهال، خشک شدن دهان، سردرد، ضعف عضلانی و یا مشکلات گوارشی باشد.
مصرف خودسرانه قرص خواب آور قوی در حد بیهوشی مجاز است؟
حال که با انواع و نام برخی از قرص های خواب آور قوی به اصطلاح در حد بیهوشی آشنا شدید، به این سوال پاسخ دهیم که آیا مصرف خودسرانه این داروها کار درستی است؟ درباره قرصهای نسخهای، جدای از عوارض جانبی احتمالی جدیتر، وابستگی مصرف کننده به آنها مسئلهای قابل توجه است. هنگامی که به این داروها وابسته شوید، به محض قطع کردن آنها، بیخوابی مجدد به سراغ شما آمده و حتی شاید شرایط بدتر از قبل شود.
در صورتی که به مدت طولانی از این دسته داروها (مانند زولپیدم یا آلپرازولام) استفاده کردهاید، حتما قبل از قطع آن با پزشک مشورت کنید تا راه ایمن قطع دارو را برای شما تجویز کند. قطع اصولی این داروها ممکن است حتی چند ماه طول بکشد.
از طرفی مصرف دارو و قرص خواب قوی تجویزی نسخهای، عوارض و پیچیدگیهای خاصی ممکن است به وجود آورد. خوابپریشی یا خوابگردی از جمله این موارد هستند. خوابگردی یا راه رفتن در خواب، میتواند خطراتی به همراه داشته باشد؛ در این شرایط فرد ممکن است با مصرف دارو یا رانندگی کردن در خواب به خود یا دیگران آسیب برساند. همچنین مصرف دسته دارویی بنزودیازپینها ممکن است به سوءمصرف ماده (substance abuse) منجر شود.
هیچگاه قرص های خواب آور را با دیگر آرامبخشها یا نوشیدنیهای الکلی مصرف نکنید. در این شرایط، خطر اوردوز وجود دارد.
توصیه های مفید برای درمان بی خوابی
برخی از افراد برای رفع مشکل به دارو و قرص خواب آور قوی احتیاج دارند. با این حال برخی از تکنیکها یا اصلاحات در سبک زندگی میتواند به درمان بی خوابی یا داشتن خواب با کیفیت تر در شما کمک کند:
- استفاده از دمنوش های آرامش بخش
- تکنیکهای ریلکسیشن
- افزایش ورزش و فعالیت بدنی در طی روز
- بهبود محیط خواب مانند تشک راحت و تنظیم دمای اتاق
- پرهیز از شام سنگین خوردن دیر وقت و قبل از خواب
- رفتار درمانی شناختی
- تلاش بر منظم کردن برنامه خواب
- تنظیم زمان مصرف کافئین و پرهیز از مصرف دیروقت آن
- کاهش استرس و اضطراب
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
در صورتی که از داروهای خواب آور استفاده میکنید و چنین علائمی را تجربه کردید، حتما به پزشک خود مراجعه کنید:
- خستگی مفرط
- گیجی یا مشکلات مربوط به حافظه
- خواب پریشی (شامل اختلالاتی مثل فلج خواب، راه رفتن در خواب یا هراس شبانه)
- مشکل در تمرکز یا عدم توانایی رانندگی ایمن
- دل درد شدید
جمع بندی
در این مقاله ضمن اشاره به دلایل شایع کم خوابی، به معرفی انواع داروی خواب از جمله قرص خواب آور قوی در حد بیهوشی پرداختیم. همچنین درباره عوارض داروهای خواب مختلف صحبت کرده و توصیههایی در جهت بهبود خواب ارائه دادیم.
در صورتی که مشکلات خواب در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کرده اند، توصیه میکنیم که جهت کشف ریشه این مشکل، با پزشک مشورت کنید.
شما میتوانید برای خرید انواع قرص ملاتونین و داروهای خواب آور قوی گیاهی به داروخانه دکتر خسروی مراجعه کنید. خرید اینترنتی محصولات مورد نظرتان از مرکز معتبری مانند داروخانه دکتر خسروی اقدامی سریع، آسان و مطمئن است.
مشاهده و خرید انواع داروی خواب آور قوی
سوالات متداول
آیا مصرف قرص خواب آور قوی در حد بیهوشی در دوران بارداری مجاز است؟
بسیاری از داروهایی که در زمان بارداری یا شیردهی مصرف میکنید، به جنین یا کودک منتقل میشود. عموما مصرف این داروها توصیه نمیشود و لازم است قبل از مصرف این گونه داروها حتما با پزشک خود مشورت کنید.
آیا مصرف قرص خواب آور قوی برای کودکان مناسب است؟
برخی از والدین ممکن است داروهای خواب آور بدون نسخه را به بچههای خود بدهند تا خواب راحت تری داشته باشند. توصیه میکنیم این کار را انجام ندهید. هیچ گونه داروی خواب آور بدون مشورت با پزشک به کودک خود ندهید. به دلیل این که ایمنی هیچ یک از این داروها برای کودکان تحقیق یا اثبات نشده است. محصولات گیاهی مانند شربت بی بی سد گل دارو هستند که مخصوص کودکان تولید شدهاند و میتوانند به نا آرامی و بی خوابی آنها کمک کنند.
بیشتر بخوانید
- قرص خواب آور بسیار قوی بدون نسخه
- معرفی دو شربت خواب آور قوی بزرگسال
- برای بی خوابی چه بخوریم
توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت دکتر خسروی از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شدهاند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمیشوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است تا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید.
ثبت نظرات، تجربیات و سوالات شما به سایر خوانندگان کمک بسیاری خواهد کرد.