زمان مطالعه: ۵ دقیقه

سال هاست که از زینک اکساید به عنوان ماده‌ای مفید در ضد آفتاب ها و بسیاری از محصولات آرایشی و مراقبت از پوست استفاده می‌شود. این ترکیب سفید رنگ فواید زیادی را برای ما در درمان یا بهبود مشکلات پوستی مختلف به همراه می‌آورد. در این مقاله از مجله سلامت داروخانه دکتر خسروی به این سوال پاسخ می‌دهیم که پماد زینک اکساید برای چیست و چه فواید و کاربردهایی دارد. با ما همراه باشید.

زینک اکساید چیست؟

زینک اکساید یا زینک اکسید ماده سفید رنگی است که با اکسید کردن عنصر زینک یا روی تولید می‌شود. این ماده معمولا به صورت پماد، کرم و یا در کنار ترکیبات دیگر در محصولات مختلف مراقبت از پوست و برای مشکلات پوستی خاصی کاربرد دارد. قبل از این که دقیق‌تر به این بپردازیم که پماد زینک اکساید برای چیست، خوب است بدانید که همواره یکی از رایج‌ترین استفاده‌های این ماده به عنوان ضد آفتاب بوده است. به علاوه، این ماده به عنوان درمانی برای مشکلات پوستی استفاده می‌شده است.

زینک اکساید معمولا به محصولاتی که به صورت موضعی مصرف می‌شوند (کرم ها، پمادها، ضد آفتاب و کرم پودر) اضافه می‌شود.

پماد زینک اکساید برای چیست؟

برای پماد زینک اکساید فواید زیادی ذکر می‌شود. در این قسمت مهم‌ترین کاربردهای این ماده را می‌گوییم و به این سوال جواب می‌دهیم که پماد زینک اکساید برای چیست و چه فوایدی دارد.

پماد زینک اکساید برای آفتاب سوختگی

به دلیل آن که زینک اکسید هم ضد میکروب و هم بازکننده منافذ پوست است، ضد آفتاب هایی که حاوی این ماده هستند انتخاب بسیار خوبی برای افراد دچار به قرمزی پوست یا رزاسه بر اثر حساسیت بسیار بالای پوست است. خواص ضد میکروبی زینک اکساید می‌تواند در بهبود سوختگی ها و آسیب های دیگر ناشی از آفتاب سوختگی استفاده شود.

پماد زینک اکساید برای گزش حشرات

زینک اکساید یک قابض پوست با مقداری خواص ضد عفونی کننده است. از پماد زینک اکساید می‌توان هنگام گزش حشرات استفاده کرد. این پماد با خواص ضد خارش خود میتواند در بهبود این مشکل کمک کند. مثلا در مقابله با گزیدگی پشه، استفاده از این پماد میتواند به ایجاد احساس خنکی و کم شدن خارش ناحیه گزیده شده موثر باشد.

زینک اکساید برای جوش

در پاسخ به این که پماد زینک اکساید برای چیست، می‌توان یکی از شایع‌ترین مشکلات پوستی یعنی جوش را به عنوان هدف درمانی این ماده نام برد.  مطالعات نشان داده‌اند که خواص ضد التهابی زینک باعث می‌شود برای درمان مشکلات التهابی پوستی مفید باشد. این ماده معمولا با سایر عوامل ضد باکتریایی ترکیب می‌شود و با هم به کاهش درد، شدت و بروز جوش (آکنه) کمک می‌کنند.

به علاوه، تحقیقات نشان داده‌اند که استفاده از زینک اکساید به تنهایی یا در ترکیب با عناصر دیگر می‌تواند در کاهش باکتری P. acnes مفید باشد.

پماد زینک اکساید برای لک صورت

زینک اکساید ممکن است نتواند به روشن شدن پوست صورت کمک کند اما می‌توان در بخشی از برنامه‌های درمانی برای از بین بردن لکه های تیره یا ملاسما از تاثیرات خوب آن بهره برد.

مصرف ضد آفتاب های حاوی زینک اکساید، SPF بیشتر یا مساوی ۳۰ به صورت روزانه، می‌تواند از بروز لک صورت و تیره تر شدن آن جلوگیری کند.

پماد زینک اکساید برای سوختگی پای نوزاد

زینک اکساید معمولا در پماد زینک اکساید بچه یا پودر بدن بچه برای بهبود یا جلوگیری از ادرار سوختگی پای کودک به کار می‌رود. این ماده به دلیل داشتن خواص ضد التهاب می‌تواند به جلوگیری از عرق سوز شدن در کودکان و حتی بزرگسالان مورد استفاده قرار گیرد.

توجه داشته باشید که برای استفاده از پماد زینک اکساید برای کودک، محصول مورد نظر، مخصوصِ کودک باشد؛ چرا که میزان زینک اکساید استفاده شده در محصولات مختلف متفاوت است و اغلب برای کودک دوز پایین‌تری از این ماده استفاده می‌شود. مثلا پماد زینک اکساید برای ادرار سوختگی نوزاد برند ایروکس، حاوی ۱۰ درصد زینک اکساید می‌باشد. همچنین برای اثرگذاری بیشتر، در این پماد در کنار زینک اکساید از عصاره گیاهان مفیدی مثل کالاندولا و بابونه استفاده شده است.

پماد زینک اکساید برای هموروئید و بواسیر

از آن جایی که زینک اکساید خواص ضد التهابی و محافظت کنندگی از پوست را داراست، برای بهبود خارش و التهاب ناشی از بواسیر و هموروئید نیز مفید واقع می‌شود. به همین دلیل هم از زینک اکساید در برخی از داروهای هموروئید استفاده می‌کنند.

پماد زینک اکساید ۲۵ درصد برای چیست؟

در کرم‌های ضد آفتاب و پمادهای ترمیم کننده التهابات پوستی، معمولا بین ۲۵ تا ۳۰ درصد  زینک اکساید به کار می‌برند. از طرفی در محصولات آرایشی مانند کرم‌پودرها و مرطوب‌کننده‌ها این درصد بین ۱۰ تا ۱۹ درصد می‌باشد. پماد زینک اکساید ۲۵ درصد توسط برندهای مختلف تولید می‌شود که یکی از محبوب‌ترین آن‌ها، توسن دارو است.

پماد زینک اکساید ۲۵ درصد توسن دارو یک داروی محافظ و ترمیم‌کننده پوستی است که برای درمان و بهبود موارد زیر استفاده می‌شود:

  • سوختگی‌های سطحی
  • آفتاب سوختگی
  • اگزما
  • بعد از لیزر موهای زائد
  • هموروئید
  • بریدگی و ساییدگی های کوچک
  • گزش حشرات
  • سایر تحریکات پوستی

در بخش قبل گفتیم که زینک اکساید در شرایط خاصی تاثیراتی بر لکه پوستی دارد بنابراین پماد زینک اکساید ۲۵ درصد برای لک صورت نیز همان تاثیرات را به دنبال دارد (عملاً به عنوان درمان تکمیلی و کمکی استفاده می‌شود).

خرید پماد زینک اکساید ۲۵ توسن دارو

حال که دانستید پماد زینک اکساید برای چیست، می‌توان به جنبه های دیگر مربوط به این دارو پرداخت.

طریقه مصرف پماد زینک اکسید

لازم است بدانید که زینک اکساید فقط به صورت موضعی بر روی پوست باید استفاده شود. هنگامی که از این محصول بر روی پوست خود استعمال می‌کنید مراقب باشید که به داخل چشم‌ها نزنید. در صورتی که این ماده به درون چشم راه یافت، با آب فراوان آن را بشویید.

برای مصرف پماد زینک اکساید کافی است:

  • قبل از مصرف، دست های خود را با آب و صابون خوب بشویید.
  • محل مورد نظر را تمیز کنید. مثلا نواحی پوشک بچه باید با آب و صابون ملایم شسته شود و پس از خشک شدن، کرم در محل سوختگی مالیده شود.
  • این کار را چند ساعت یک بار تکرار کنید.

عوارض پماد زینک اکسید

پماد زینک اکساید اغلب عوارض خاصی ندارد. واکنش آلرژیک خیلی شدید در اثر استفاده از این پماد بسیار نادر است. با این حال اگر با مصرف پماد زینک اکسید دچار عوارض واکنش آلرژیک جدی مانند راش پوستی، خارش، ورم (به خصوص صورت، زبان و گلو)، سرگیجه یا تنگی نفس شُدید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

سوالات متداول

زینک اکساید برای چی خوبه؟

زینک اکساید ماده ای است که به صورت پماد یا کرم و یا در محصولات آرایشی و مراقبت از پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده خاصیت بهبود و ترمیم مشکلات پوستی مختلف مانند آفتاب سوختگی، سوختگی های سطحی، گزش حشرات و بریدگی های سطحی را دارد.

آیا زینک اکساید برای پوست بی خطر است؟

معمولا زینک اکساید یک ترکیب ایمن است که به برخی از محصولات آرایشی و پوستی از جمله ضد آفتاب‌ها افزوده می‌شود. با این حال بهتر است قبل از استفاده از هر محصول مراقبت پوستی، آن را روی قسمت کوچکی از پوست امتحان کنید تا مطمئن شوید به آن حساسیت ندارید. توصیه می‌شود قبل از استفاده از زینک اکساید برای درمان زخم یا سایر مشکلات پوستی با پزشک مشورت کنید.

آیا زینک اکساید روشن کننده پوست است؟

اگرچه زینک اکساید خاصیت سفید کنندگی پوست را ندارد اما اغلب به عنوان بخشی از پروسه درمان لک های تیره پوستی استفاده می‌شود. در واقع مصرف روزانه آن (معمولا در قالب ضد آفتاب های دارای اس‌پی‌اف ۳۰ یا بالاتر) به جلوگیری از بیشتر تیره شدن پوست کمک می‌کند.

یکــــ نکتـــه مــهــم  قرص لیکوفار برای چیست؟