این روزها بعضی پدران و مادران به علت کمبود شیر خشک بیش از پیش در جستجوی شیرخشک های نوزادان خود هستند. در این مقاله بر آن شدیم تا علاوه بر ارائه راهنمای خرید شیر خشک مناسب کودکان ، جایگزین های شیر خشک های ناموجود را نیز معرفی کنیم تا سهمی در کاهش استرس نبود مواد غذایی کمکی کودکانتان داشته باشیم مخصوصا در این ایام که با کمبود شیرخشک های نان و آپتامیل مواجه هستیم.
والدینی که نوزاد دارند به هر دلیلی تصمیم میگیرند که بهجای شیر مادر یا در کنار آن، به بچه خود شیرخشک بدهند. البته بعضی از بزرگسالان هم از خوردن شیرخشک لذت میبرند و بهنظرشان خوشمزه است. البته این علاقه بزرگسالان به شیرخشک، گاهی از آنجا نشأت میگیرد که برخی از شیرخشکها باعث چاقی میشوند.
بهترین مارک شیرخشک کدام است؟ شیرخشک ایرانی بخریم یا خارجی؟ اصلا شیر خشک بد هم داریم ؟ بهترین جایگزین برای شیر خشکی که نیست چیست ؟
در این مقاله به بیان فرق بین شیر خشک ها، اثرات تغییر شیر خشک روی نوزادان می پردازیم.
باید این اصل مهم را پذیرفت که شیر مادر بهترین و کاملترین منبع غذایی برای رشد نوزاد از بدو تولد است و دارای ترکیباتی از پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامین ها، مواد معدنی و مایعاتی است که تمام این مواد برای رشد اندامها و اعضای بدن نوزاد لازم است . آغوز که مایعی زرد رنگ و غنی از آنتی بادی است که در روز اول تولد از سینه مادر خارج می شود. این مایع با دارا بودن آنتی بادی های ماثر و مواد معدنی و ویتامین های غنی سیستم ایمنی بدن نوزاد را تقویت کرده و از او در مقابل بیماری ها محافظت می کند. نوع پروتئین و چربی محلول موجود در شیر مادر به صورتی است که هضم آن ها در دستگاه گوارش نوزاد راحت تر از شیر خشک می باشد.
تغذیه نوزاد با شیر مادر ریسک ابتلا به بیماری های عفونی دستگاه تنفسی، دستگاه ادراری و بیماری های گوارشی همچون کولیک نوزادان ، رفالکس ، گاستروانتریت، بیماری های آلرژیک همچون آسم و آگزما را کاهش می دهد. به نظر می رسد بچه هایی که از شیر مادر تغذیه می شوند در آینده با بیماری های کمتری مواجه خواهد شد. پیشنهاد می شود تا 6 ماهگی شیر مادر تنها منبع تغذیه نوزاد باشد و پس از آن نیز تا 2 سالگی به عنوان تغذیه کمکی در کنار غذای اصلی طفل استفاده شود.
ترکیبات طلایی شیرخشک
بهترین شیرخشک، شیرخشکی است که تمام ۲۱ اسیدآمینه استاندارد، ویتامینها و مواد معدنی لازم را داشته باشد.
- مقدار معمول مواد مغذی در شیرخشک بدون چربی:
- پروتئین ۳۶٪ – کربوهیدرات ۵۲٪ – کلسیم ۱.۳٪ و پتاسیم ۱.۸٪
- میزان این مواد برای شیرخشکهای کامل:
- پروتئین ۲۵ تا ۲۷٪ – کربوهیدرات ۳۶ تا ۳۸٪ – چربی ۲۶ تا ۴۰، و مواد معدنی ۵ تا۷٪
- شیرخشکهای کانادایی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ IU ویتامین D هم دارند.
شیرخشکهای موجود در بازار فرمولاسیون و ترکیبات مختلفی دارند که در معروفترین آنها شیرخشک برپایه شیر گاو، سویا و بر پایه کازئین است.
-
شیرخشک بر پایه شیر گاو
سیستم گوارش نوزادان بسیار حساس است و نمیتواند شیرگاو را تا حدود یکسالگی هضم کند. اما با شیرخشک ساختهشده برپایه شیر گاو مشکلی ندارد. شیرخشک گاو که یکی از رایجترین انواع شیرخشک در بازار است، میزان مناسبی از پروتئین، کربوهیدارت و چربی برای رشد نوزاد فراهم میکند.
-
شیرخشک بر پایه سویا
برای نوزادانی که به شیر گاو واکنشهای آلرژیک مانند مشکلات تنفسی، کهیر و خارش پوست نشان میدهند و بزرگسالان گیاهخوار مناسب است. البته حواستان باشد که قبل از تهیه این شیر، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
بسیاری از نوزادان ممکن است به ترکیبات موجود در شیر سویا نیز آلرژی داشته باشند. بنابراین بدون توصیه پزشک از این شیر استفاده نکنید.
-
شیرخشک بر پایه کازئین
برای تهیه این نوع شیرخشک، پروتئین شیر به بخشهای کوچک و بسیار کوچک هیدرولیز میشود. این کار به هضم بهتر و آسانتر پروتئینها کمک میکند. برخی از پزشکان برای نوزادان نارس یا کودکانی که بیماریهای پوستی مانند اگزما مبتلا هستند توصیه میکنند از این شیرهای هیدرولیزشده استفاده کنند.
بهترین شیرخشک در سراسر دنیا
اگر خیلی برای خرید شیرخشک برای نوزداتان عجله دارید، احتمالاً ذهنتان حسابی درگیر این قضیه است که شیرخشک چه مارکی بخرم؟ شیرخشک ایرانی بهتر است یا شیرخشک خارجی؟
راستش دنیای برندهای شیرخشک آنقدر متنوع و رقابتی است که انتخاب شیرخشک دلخواه به همین راحتیها نیست. بهترین راه برای تصمیمگیری کمک گرفتن از یک متخصصی است که شرایط بدن و حساسیتهای کودک شما را میداند. قیمت شیرخشک بزرگسالان و نوزادان، بسیار مختلف است. بسته به نیاز، حساسیتهای بدن خود و مزه شیرخشک باید بودجهای بین 50 هزار تومان تا 800 هزار تومان را در نظر داشته باشید. در ادامه برخی از معروفترین مارکهای شیرخشک خارجی و ایرانی را معرفی میکنیم.
- شیرخشک Neocate: این شیرخشک در انگلستان ساخته شده و برای کودکان زیر یک سالی که به شیرخشک برپایه شیرگاو آلرژی دارند، مناسب است.
- شیرخشک Precomida: محصول کشور آلمان است و مناسب کودکانی که بسیار دچار اسهال میشوند.
- ببلاک (premature): یکی از بهترین مارکها برای نوزادان نارس و کموزن است.
- ببلاک هایپوآلرژیک (HA): مناسب نوزادانی که به همه چیز آلرژی دارند.
- ببلاک فاقد لاکتوز (LF): برای نوزادان مبتلا اسهال و عدم تحمل لاکتوز مفید است.
- Multi: ساخت فرانسته و فاقد گلوتن و ساکارز
- ببلاک ۱: شیرخشک معمولی، مناسب نوزادان زیر ۶ ماه
- ببلاک ۲: شیرخشک معمولی، مناسب نوزادان ۶ تا ۱۲ ماه
- ببلاک ۳: شیرخشک معمولی، مناسب کودکان ۱۲ ماه به بالا
- آپتامیل ۱: مخصوص نوزادان زیر ۶ ماه
- آپتامیل ۲: غنیشده با امگا ۳ و ۶، مخصوص نوزادان ۶ تا ۱۲ ماه
- ایزومیل: شیرخشک ساخته شده برپایه سویا و برای کودکان مبتلا به اسهال و حساس به پروتئین شیر گاو مناسب است.
- لیدی میل: این یکی شیرخشک مخصوص بزرگسالان است و بهویژه برای مادران باردار و شیرده مفید است.
- Human: محصول کشور آلمان است. شماره ۱ این شیرخشک مخصوص نوزادان تازه متولدشده، شماره ۲ برای نوزادان بالای ۶ ماه و شماره ۳ برای کودکان بالای ۱۰ سال میباشد.
- نان (NAN): نستله ایران یکی از محبوبترین و باکیفیتترین شیرخشکها را تولید میکند. شماره ۱ شیرخشک نان را میتوانید تا ۶ ماهگی به نوزاد بدهید. شماره ۲ این شیرخشک برای از ۶ ماه تا یک سال و شماره ۳ آن برای یکسالگی به بعد مناسب است.
- شیر خشک هیپ 2: این شیرخشک از مواد ارگانیک و ویتامینهای C، ویتامین E، نیاسین، پانتوتنیک اسید، ویتامین A، ویتامین D، ویتامین B1، ویتامین B6، ویتامین K، اسید فولیک، بیوتین، ویتامین B2، ویتامین B12 تشکیل شده است.
انتخاب شیرخشک برای وزنگیری نوزاد
اگر نوزاد شما وزن استاندارد و مورد انتظار سن خود را ندارد با انتخاب شیرخشک مناسب میتوانید فرآیند وزنگیری او را تسهیل کنید. اما حواستان باشد که درباره وزن کودک خود چندان وسواس بهخرج ندهید. عوامل بسیاری از جمله ژنتیک، فیزیک بدنی، شرایط آبوهوایی و محل زندگی در وزنگیری نوزاد مؤثر هستند.
شیرخشک بیومیل (Biomil) یکی از انواع شیرخشک مناسب وزنگیری نوزاد است. این شیر چربی زیبای دارد و حاوی میزان مناسبی پروتئین و اسید آمنیه بوده و با اسیدهای چرب ضروری غنی شده است. طبق ادعای مارک بیومیل، این شیرخشک به جز رشد جسمی و افزایش وزن، ضریب هوشی و بینایی نوزاد را هم تقویت میکند.
از دیگر انواع شیرخشک مناسب برای وزنگیری نوزاد میتوان به شیرخشک ببلاک اشاره کرد که بعد ۶ ماهگی میتوان همراه با شیرمادر مصرف کرد. این شیرخشک آهن، ویتامین (ویتامین آ، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، پیریدوکسین) و مواد معدنی مورد نیاز بدن نوزاد را تامین میکند.
چطور شیرخشک مناسب خود را انتخاب کنیم؟
شیرخشکهای مختلف در حلالیت، قوام پودر، کیفیت، قابلیت هضم و ترکیبات با یکدیگر تفاوت دارند. اول از همه باید ببینید قرار است شیرخشک را به عنوان غذای اصلی نوزاد بهکار ببرید یا از آن به عنوان مکملی برای شیر مادر استفاده کنید. دانستن اینکه نوزاد شما به چه نوع شیری حساسیت دارد را از همان بدو تولد نوزاد نمیتوانید متوجه شوید. احتمالاً پس از مصرف شیرخشکهای مختلف به این موضوع پیخواهید برد. اما اگر نوزاد شما از بدو تولد تحت نظر متخصص باشد به شما شیرخشکهایی را معرفی میکند که حساسیت کمتری برای نوزاد ایجاد میکنند. بنابراین همیشه مشورت با پزشک را بهیاد داشته باشید.
انواع شیر خشک
شیرخشک های موجود در بازار باید بر اساس استانداردهای FDA تنظیم شده باشند وتمامی شیر خشک های موجود در بازار باید حاوی حداقل مواد ماکرو مغذی و میکرو مغذی های شناخته شده مورد نیاز نوزاد باشد.
شیر خشک معمولا حاوی یک منبع پروتئین است که از ترکیب پروتئینهای شیرگاو استفاده شده است اما در برخی از شیر خشک ها ممکن است از پروتئین های موجود در سویا و یا پروتیئن های گاوی هیدرولیز شده و حتی استفاده از اسید امینه به جای موکلول های درشت پروتئین استفاده شود که در ادامه در مورد کاربرد این نوع شیرخشک ها توضیح داده خواهد شد.
معمولا از قند معروف به لاکتوز استفاده می شود اما برخی از فرموالسیون ها ممکن است فاقد قند لاکتوزبوده و از کربوهیدرات های موجود در ذرت استفاده شود که در ادامه در مورد استفاده از این انواع خاص شیر خشک اشاره می شود.
شیر خشک های با فرمول معمولی
شیر خشک ها با فرمول معمولی به سه دسته کلی تقسیم می شوند :
شیر خشک نوع 1 : مناسب از بدو تولد
شیر خشک نوع 2 : از 6 ماهگی تا یک سالگی
شیر خشک نوع 3 : از 1 سالگی به بعد
اغلب شیر خشک های معمولی که با اسم های مختلف در بازار هستند از پروتئین های گاوی به عنوان منبع پروتئین و از قند لاکتوز به عنوان کربوهیدرات استفاده می شود. این نوع شیر خشک ها از لحاظ فرموالسیون تفاوت خاصی با هم ندارند و هر کدام از برندهای موجود در بازار می توانند استفاده شوند و حتی در صورت موجود نبودن یک برند خاص می توان از برندهای دیگر استفاده نمود. تنها تفاوت در انتخاب شیر خشکهای معمولی ذائقه کودک است که باتوجه به سلیقه کودک می توان هر کدام از برندهای موجود در بازار را انتخاب نمود.
شیر خشک نان 1 نستله اپتی پرو(بدو تولد)
شیر خشک نان 2 نستله اپتی پرو (از ۶ ماهگی به بعد)
شیر خشک نان 3 نستله اپتی پرو (از 1 سالگی به بعد)
شیر خشک های بچه های نارس ( وزن پایین هنگام تولد)
شیر خشک مخصوص کودکان نارس میزان کالری و پروتئین بیشتری داشته و سعی شده است از پروتئین گاوی Whey( وی) که نسبت به Casein جذب بهتری در دیواره گوارش نوزاد نارس دارد استفاده شود. همچنین ترکیبات معدنی دیگر همچون کلسیم و منیزیم و فسفات نیز به میزان بیشتری به آنها اضافه شده است. با توجه به اینکه نوزادان نارس دارای کم خونی فقر آهن هستند میزان آهن موجود در این شیر خشک ها نسبت شیر خشکهای معمولی بیشتر می باشد تا نوزادان نارس سریعتر به وزن متعادل و طبیعی برگردند .
شیر خشک پی دی اف Post Discharg Formula آپتامیل PDF (نارس و کم وزن)
سرلاک برنج CERELAC نستله (400 گرم)
سرلاک حریره بادام Cerelac نستله (400 گرم)
سرلاک گندم Cerelac نستله (400 گرم)
سرلاک گندم CERELAC نستله (400 گرم)
سرلاک گندم و تکه های خرما Cerelac نستله (400 گرم)
سرلاک گندم و تکه های خرما CERELAC نستله (400 گرم)
سرلاک گندم و تکه های گیلاس Cerelac نستله (400 گرم)
سرلاک گندم و تکه های گیلاس CERELAC نستله (400 گرم)
سرلاک گندم و تکه های میوه و عسل Cerelac نستله (400 گرم)
سرلاک گندم و موز Cerelac نستله (400 گرم)
سرلاک گندم و میوه Cerelac نستله (400 گرم)
سرلاک گندم وخرما Cerelac نستله (400 گرم)
شیر پر چرب غنی شده ماجان کاله (200 میلی)
شیر خشک 2 sma pro اس ام ای پرو 2 (از 6 سالگی به بعد )
شیر خشک 3 sma pro اس ام ای پرو 3 (از1 سالگی به بعد )
شیر خشک Prosyneo آپتامیل HA2 (از ۶ ماهگی به بعد)
شیر خشک Resource Junior ریسورس جونیور ( از 1 تا 10 سالگی
شیر خشک sma pro اس ام ای پرو 1 ( بدو تولد )
شیر خشک آپتامیل 1
شیر خشک آپتامیل 2 (از ۶ ماهگی به بعد)
شیر خشک آپتامیل 3
شیر خشک ببلاک 1
شیر خشک ببلاک2
شیر خشک ببلاک3
شیر خشک PEPTI 1 آپتامیل (از بدو تولد تا ۶ ماهگی)
شیر خشک PEPTI 2 آپتامیل (از ۶ ماهگی به بعد)
شیر خشک Post Discharg Formula آپتامیل PDF (نارس و کم وزن)
شیر خشک گیگوز 1 (بدو تولد)
شیر خشک گیگوز 2 (از ۶ ماهگی به بعد)
شیر خشک گیگوز 3 (از 1 سالگی به بعد)
شیر خشک نان 2 نستله اپتی پرو (از ۶ ماهگی به بعد)
شیر خشک نان3 نستله اپتی پرو
شیر کم چرب غنی شده ماجان کاله (200 میلی)
شیر خشک با پروتئین سویا
در این شیرخشک ها از پروتئین سویا به جای پروتئین گاوی و از کربوهیدرات های موجود در ذرت به جای قند لاکتوز استفاده می شود . استفاده از این شیر خشک ها در مواردی همچون گالاکتوزمی (نوعی نقص ژنتیکی ) و در نوزادان با کمبود مادرزادی آنزیم لاکتاز ( آنزیمی که باعث شکستن قند لاکتوز می شود) استفاده می شود. در خانواده هایی که رژیم گیاه خواری دارند و ترجیح می توانند فرزندانشان نیز گیاه خوار شوند این نوع شیر خشک ها می تواند جایگزین شیر خشکهایی که بر پایه پروتئین گاوی است شود.
بر خلاف تصور عموم نمی توان از شیر خشکهایی بر پایه سویا برای کودکانی که به پروتئین گاوی حساسیت دارند استفاده کرد چون پروتئین سویا هم مانند پروتئین گاوی احتمال حساسیت به آن وجود دارد.
شیر خشک های بدون لاکتوز ( Free Lactose)
شیر خشک ها بدون لاکتوز درمارکهای مختلف با پسوند “ال اف” یا “LF “نام گذاری می شوند. این شیر خشک ها هم به علت اینکه فاقد قند لاکتوز می باشد در مواردی همچون گالاکتوزمیا و در نوزادان با کمبود مادرزادی آنزیم لاکتاز استفاده می شوند. همچنین در موارد عفونت شدید که کودک اسهال دارد استفاده موقت از این نوع شیر خشک ها باعث کوتاه شدن دوره اسهال می شود. به علاوه در کولیک نوزادانی که شدید باشد و با درمانهای معمول دیگر کنترل نشود می توان از شیر خشک های LF استفاده کرد .
شیر خشک های هایپو آلرژیک و نان آلرژیک (Formula allergic-non and Hypoallergenic)
شیر خشک های هایپوآلرژیک با پسوند ” اچ آ” یا “HA “مشخص می شوند و در کودکانی که به پروتئین گاوی حساسیت دارند استفاده می شوند. . حساسیت به پروتئین گاوی می تواند به صورت دفع خون در مدفوع، عدم وزن گیری مناسب بچه، کولیک های شکمی شدید و نفخ و رفلاکسهای شدیدی که همراه با وزن گیری نامناسب می باشد خود را نشان می دهد. در شیر خشک های اچ آ در واقع موکول درشت پروتئین گاوی به صورت هیدرولیز شکسته شده و به مولکول های کوچک تر پروتئین که هایپوآلرژیک هستند و ریسک کمتری برای کاهش پیدا می کند.
شیر خشک Hypo-Allergenic آپتامیل HA1 (بدو تولد)
شیر خشک Prosyneo آپتامیل HA2 (از ۶ ماهگی به بعد)
شیر خشک پپتی ۱ – PEPTI 1 آپتامیل (از بدو تولد تا ۶ ماهگی)
شیر خشک پپتی ۲ – PEPTI 2 آپتامیل (از ۶ ماهگی به بعد)
در شیر آپتامیل پپتی درصد هیدرولیز پروتئین وی از نوع HA بیشتر است تا حساسیتزایی آن نیز کمتر شده است. این شیر از بدو تولد قابل استفاده است.
شیرخشک آنتی رفلاکس (Ant – Reflux)
شیر خشک های آنتی رفلاکس پسوند “ای-آر” یا (AR ) شناخته می شوند همانطور که گفته شد یکی از علل رفلاکس های طول کشیده و شدید می تواند حساسیت به پروتئین گاوی باشد که در این موارد استفاده از شیرخشک های هایپو یا نان-آلرژیک می تواند کمک کننده باشد. اما در برخی موارد رفلاکس که به درمان های معمول جواب نمی دهند می توان برای یک دوره از شیر خشک های آنتی رفلاکس استفاده شود و در صورت پاسخ به درمان و کاهش مقدار و دفعات رفلاکس این شیر خشک ها را ادامه داد. . این شیر خشک ها به علت اضافه کردن نشاسته برنج یا ذرت در فرمول شیر نسبت به شیر خشک های معمولی غلیظ تر بوده و امکان برگشت و رفلاکس آنها از معده به روده کمتر است.
شیر خشک آ ال ۱۱۰
شیر AL110 فرمولاسیون مانند پپتی جونیور دارد ولی به جای پروتئین هیدرولیز شده از کازئین هیدرولیز شده به همراهMCT oil استفاده شده و لاکتوز از فرمولاسیون شیر حذف شده است. ارزش غذایی پروتئین وی بیشتر و طعم آن نیز بهتر از کازئین است.
این شیر از بدو تولد قابل استفاده است.
شیرخشک سیمیلاک
نوزادان مبتلا به نارسایی قلبی و فشار خون بالا و مبتلا به نفریت حاد به کالری بالایی نیاز دارند چون قبل از این که حجم معینی از شیر را مصرف کنند و به طور کافی تغذیه شوند خسته میشوند. به علاوه در این نوزادان برای کنترل فشار خون بالا و جلوگیری از ایجاد بار زیاد کلیه، باید میزان سدیم موجود در شیر آنها کمتر از میزان معمول باشد. لذا شیر خشکی با مقدار سدیم کم ساخته شده است. این شیرخشک برای نوزادان مبتلا به نارسایی قلبی، فشار خون بالا، نفریت حاد (ناراحتی کلیه) فراوری شده است. به این ترتیب در حجم کمتر، کالری بالاتری را برای نوزاد فراهم میکند و همین طور سدیم آن کمتر از سدیم شیر مادر است.
این نوع شیر خشک فقط برای مدت کوتاه قابل استفاده است. زیرا بعد از مدتی اختلال در میزان آب و الکترولیت ایجاد میشود.
شیر خشک ببلاک کامفورت
شیرخشک مخصوص شیرخواران با مشکلات گوارشی خفیف است.حاوی مواد مغذی با قابلیت هضم و جذب بالا است. در نتیجه شیرخوار آرامش بیشتری در هنگام هضم این شیر خشک خواهد داشت
شیر خشک سیمیلاک توتال کامفورت
شیر سیمیلاک توتال کامفورت 1 و 2 علاوه بر این که برای کودکان مبتلا به مشکلات قلبی عروقی یا کلیوی استفاده میشود به دلیل داشتن پروتئین هیدرولیز شده و لاکتوز کم در کودکانی که حساسیت به پروتئین گاوی و یا لاکتوز دارند نیز استفاده میشود.
شیر خشک های فاقد گلوتن
گلوتن از خانواده پروتئینها است و در غلاتی مانند گندم و جو یافت میشود. بیماری سلیاک، حادترین شکلعدم تحمل گلوتن است. بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی محسوب میشود که ورود گلوتن را به بدن مثل یک عامل خارجی میبیند. در نتیجه سیستم ایمنی به گلوتن و پوشش روده حمله میکند. این حمله به دیوارههای روده آسیب رسانده و ممکن است باعث کمبود مواد مغذی، کم خونی، مشکلات گوارشی و ابتلا به بیماریهای دیگر شود.
در کودکانی که مبتلا به بیماری سلیاک هستند مصرف شیر خشکهای بدون گلوتن توصیه میشود. از معروفترین برندهای شیرخشکهای فاقد گلوتن در ایران شیرخشک بیومیل پلاس است.
نوتری سالو
نوتری سالو نیز شیر خشک مورد استفاده برای کودکان بالای ۳ سال است با این تفاوت که فاقد لاکتوز است و برای کودکانی که دچار مشکلاتعدم تحمل لاکتوز هستند مناسب است.
شیر خشک ببلاک جونیور
شیر خشک ببلاک جونیور مناسب کودکان ۲ سال به بالا است و نسبت به ببلاک ۳ دارای آهن و کلسیم بیشتر ولی چربی و پروتئین کمتری است.
شیر خشک بیومیل پلاس جونیور
شیر خشک بیومیل پلاس جونیور مناسب کودکان یک سال به بالا است و نسبت به شیر خشک بیومیل پلاس ۳ دارای آهن و کلسیم و پروتئین بالاتر ولی چربی و کربوهیدرات پایینتری است.
سوالات متداول : جایگزین شیر خشک های ناموجود
بطور کلی در صورت تغییر شیر خشک برای هر نوزادی باید مدل های مختلفی آزمایش کرد تا ناراحتی گوارشی برای نوزاد ایجاد نشود اما برخی از شیر خشک ها شباهت های بیشتری بهم هم دارند که معرفی می شوند.
1- جایگزین شیر خشک نان 3 ؟ گیگوز 3 .
2- جایگزین شیر خشک اپتامیل پپتی 2 ؟ اپتامیل 1 پپتی ، شیرهای HA ، پپتی جونیور
3- در صورت یبوست با ببلاک یا گیگوز ؟ آپتامیل کامفورت یا ببلاک کامفورت
4- دل درد با شیرخشکهای سیمیلاک کامفورت و نئوشور،نانar،پره نان،بیومیل پلاس،تروویتال ؟ شیر خشک های HA
5- بهترین و پروتین دار ترین شیر خشک برای بدنسازی ؟ انترا میل پر پروتئین کاله و نوتری سالو
6- جایگزین شیر خشک sma ؟ تغییر شیر خشک اس ام ای حتما با نظر پزشک انجام شود.
در تغییر شیر خشک نظر پزشک متخصص اطفال یا پزشک داروساز را جویا شوید.
جایگزین شیرخشک آپتامیل دو؟؟؟
با توجه به سازگاری کودک خودتون میتوانید شیرخشک های مختلف را امتحان کنید
باسلام. شیر خشک کندامیل جایگزین پپتی 1 و 2 می باشد که متاسفانه این شیر خشک هم کسری بازار هستش.
سلام
اپتامیل پپتی ۱ در بازار نیست، جایگزین اش کدام شیر را پیشنهاد میکنید؟
باسلام . شیر خشک کندامیل به عنوان جایگزین آپتامیل پپتی 1 و 2 معرفی شده است که متاسفانه این شیر خشک هم با کسری مواجه است.